Ensimmäinen poikamme (hieman yli 6 kk) on kestoillut alusta asti. Täyskestoilijoita emme ole, koska öisin poikamme käyttää kertakäyttövaippoja. Tosin montaa kertis-vaippapakettia ei ole tarvinnut kaupasta ostaa :=) .

Melkein kaikki vaipat ovat itse tehtyjä, ja tähän mennessä olen ommellut laskujeni mukaan 27 vaippaa. Lisää vaippoja syntyy melkein koko ajan.  Aluksi epäilin, jaksanko paneutua tarpeeksi vaippojen ompeluun ja riittääkö aikani ja taitoni. Kestoiluun liittyvät termit ja käsitteet tuntuivat myös aluksi sekavilta.. Mieheni serkun vaimo kuitenkin sai minut "käännytettyä". Hän esitteli minulle tekemiään vaippoja ja lahjoitti vauvalahjaksi kestovaippakakun. Ja eipäs aikaakaan niin muutuin itse "vaippatehtaaksi". Vaippojen ompelussa on ainakin se hyvä puoli, että kyse on kuitenkin "vain"  vaipoista, eikä haittaa etteivät kaikki ompelemani vaipat ole visuaalisesti täydellisiä. Välillä mietin minkälaisista kankaista syntyisi söpö vaippa, välillä en niinkään. Mutta yhdenkään vaipan tekeminen ei ole ollut turhaa, kaikkia vaippoja on käytetty.

Kestovaippojen ompelu on oikeastaan mukavaa puuhaa. Suurin osa käyttämistäni materiaaleista on kierrätysmateriaaleja. Vaatevarastoistamme on moni vuosikausia käyttämättä ollut vaate muuntunut vaipaksi. Myös vanhempani ovat mielellään lahjoittaneet vanhoja pyyhkeitä imuiksi.

Tekemäni vaipat ovat pääosin sisävaippoja, jotka täytetään kiinteillä/irrallisilla imuilla. Vaippakuoria en ole osannut tehdä itse (ainakaan vielä), joten ne me olemme ostaneet kaupasta. Yhdet hahtuvaiset villahousukuoret olen neulonut, mutta enemmän olemme tykänneet käyttää kankaisia vaippakuoria.

Materiaaleina vaipoissa olen käyttänyt mm. trikoota (vanhoja t-paitoja), joustofroteeta (vanhan sängyn joustofroteelakana), collegea ja flanellia. Vanhoista pyyhkeistä olen ommellut imuja. Alkuun päästyäni kokeilin ommella vaippoja ns. pro-kankaista eli käyttäen pul-kangasta kosteussulkukankaana ja mikrofleecea & coolmaxia kuivaliinakankaina.

En ole erikoisen tyytyväinen pul-kankaasta tekemiini vaippoihin, koska ne päästävät ohivuotoja. Sen takia yleensä olemme varmuuden vuoksi käyttäneet näiden vaippojen kanssa vaippakuoria, jolloin niiden käyttö ei eroa mitenkään siitä tilanteesta, että käyttäisi "tavallisista" materiaaleista tehtyjä vaippoja. Toisin sanoen "arvokkaan" pul-kankaan tilalla voisi hyvin olla jotakin muuta kangasta, joka toimisi samalla imukankaana...(Periaatteessahan, jos taskuvaipan päällys on pul-kangasta, erillistä kuorivaippaa ei tarvittaisi).

Sen sijaan kuivaliinakankaisiin olen ollut tyytyväinen. Käytössä olemme monet kerrat todenneet, että tuntuupas vaippa kuivalta, vaikka vaipassa sisällä olleet imut ovat olleet litimärkiä. Etenkin coolmax on "ihmekangasta"...  Lisäksi kuivaliinakankaissa on se hyvä puoli, että niistä on helpompi huuhtoa kakkoja... Toisaalta meidän poika ei ole ihan kauhean herkkä märille vaipoille, joten "tavallisistakin" kankaista tehdyt vaipat ovat toimineet hyvin. Kuivaliinakankaisia vaippoja olemme käyttäneet erityisesti vierailuilla ja päiväunilla.

Olen ommellut vaippoja useilla erilaisilla malleilla. Usein sanotaan, että erimalliset vaipat sopivat eri vauvoille ja että kokeilemalla löytää omalle vauvalle sopivan mallin. Itse olen huomannut, että eri vaipat ovat olleet eri aikoina tuntuneet paremmilta kuin toiset ja toisaalta kaiken malliset vaipat ovat toimimeet.. Sen voi ehkä sanoa, kun poikamme on viime aikoina alkanut liikkua vähän enemmän, että kapea vaippamalli on siitä hyvä, että se rajoittaa liikkumista vähemmän kuin leveä malli. Toisaalta leveän malliseen vaippaan mahtuu taas enemmän imuja ja se soveltuu mielestäni hyvin päiväunille.

Ja lopuksi, tältä meidän kylppäri yleensä näyttää muutaman päivän välein...

Ja vaipat ovat hyllyssä odottamassa käyttöä..